CategoriesКорисна інформація Статті

Чому ми використовуємо для виробництва кігтеточок клей ПВА?

kot koteika kote ryzhii serioznyi mordochka vzgliad portret
Ну давай, розкажи мені, яким ти клеєм кігтеточку з гофрокартону клеїв?

І знову у нас у блозі скандали, інтриги, розслідування. У цій статті ми нарешті з’ясуємо, що це звір клей такий ПВА і чи варто його їсти.

Клей ПВА був винайдений у 1912 році. А 1937 року організували перше виробництво клею ПВА в США. Цікаво, що в ті часи його використовували для зберігання лобового скла для автомобілів.

ПВА, він же полівінілацетат – полімер, який застосовується для виготовлення водоемульсійних фарб, клеючих речовин та покриттів для паперу. Тверда безбарвна прозора нетоксична речовина, яка не має запаху. Якщо відкрити довідник з хімії, то можна з’ясувати, що полівінілацетат – полімер вінілацетату або складний ефір полівінілового спирту та оцтової кислоти. Іншими словами – чистої води органіка.

Поговоримо про склад. Клей ПВА – це емульсія полівінілацетату у воді зі спеціальними добавками. У відсотковому співвідношенні:

  • Полівінілацетат — до 95%.
  • Вода — до 10%
  • До 5% – спеціальні добавки, які залежать від виду клею.

Що в результаті виходить? Полівінілацетат, який не токсичний, та вода. Виходить, що клей ПВА, який ми всі пам’ятаємо ще з молодшої школи, а хтось може і з дитячого садка, синонім слова екологічність.

 

Лайфхак. Якщо перед нанесенням клею на поверхню виявилося, що він досить густий і нанести його шаром потрібної товщини не вийде, можна сміливо розбавити його водою до потрібної консистенції. Ми це прочитали в інструкції до клею, якщо що. Ви теж читаєте інструкції перед застосуванням?

Як відомо, з низки причин, команда Cat Joy виготовляє кігтеточки з гофрокартону. Чому ми зупинили свій вибір на гофрокартоні можна прочитати в публікаціях “Чому ми робимо кігті з гофрокартону?” і “Що таке кігтеточка з гофрокартону?”

То чому все-таки ПВА??

Все дуже просто.
Механізм склеювання заснований на змочуванні і частковому просоченні поверхонь, що склеюються розчинником (Розчинник — вода. пам’ятаємо?). Це ідеальний варіант поєднати намертво між собою дві деталі з гофрокартону.

Тонкий шар клею на папері практично не помітний. Наші технічні спеціалісти розробили унікальні технології склеювання. У наших кігтеточках товщина шару клею не перевищує товщину клейового шару гофрокартону.

Клей ПВА — не токсичний, пожежо- та вибухобезпечний. Ми любимо котиків і дбаємо про їхню безпеку.

І на останок. Кустарним аналогом клею ПВА — є (Барабанний дріб!) Клейстер! Так, Так. Той самий клейстер, який варять із борошна, желатину тощо. Але навіщо морочитися і варити вдома клей, якщо промисловість постачає на полиці магазинів готове, перевірене часом, минуле сотні експертиз та сертифіковане рішення?

Секрет щастя простий. Купити кігтеточку (можна тут), купити клей та кольоровий папір. Зробити аплікацію котика на дряпці Cat Joy.

Stay tuned!