CategoriesСтатті Цікаве

Навіщо коту хвіст?

1525936110 cat outside 1
Хвіст трубою – йду додому!

Дуже часто до нас на думку спадають дурні питання. Деколи ці питання можуть поставити в ступор іменитих чоловіків науки. Але найчастіше відповідь знаходиться на поверхні. Потрібно просто трохи поспостерігати.

Крихітка син до батька прийшов, і спитав малюк:

— Навіщо в кішки хвіст? Розкажи, по-братськи!

Хвіст для котея предмет гордості. Спробуйте котика схопити за хвостик! Одразу ж отримаєте плюху, а то й дві. А якщо котик не в дусі, то ще й добрий ‘кусь’ прилетить. Аби кому котій хвостик не дасть помацати. Навіть якщо Ви його кохана людина — це ще не привід тягнути руки до хвоста.

З погляду анатомії хвіст – це відділ хребта. У хвості є багато нервових закінчень, які відповідають за роботу деяких систем організму. Це одні з причин, чому котики не дуже охоче дають помацати хвостик. Наслідки пошкодження хвоста можуть бути непередбачуваними. Від збоїв у сечовипусканні до паралічу задніх лап.

Полювання. Котей, хоч і домашній, проте спритний і швидкий хижак. Не останнім помічником у цій справі для кішки є хвіст. Котики використовують його як кермо, щоб на льоту змінювати напрямок руху. Також хвостик допомагає котам точніше робити стрибки, коригуючи траєкторію польоту з точністю до міліметра.

Деякі знавці заперечують роль хвоста, як балансира посилаючись на породи котиків без або з дуже коротким хвостом. Але зазвичай у таких тварин відсутність хвоста компенсується потужнішими задніми лапами. Те саме відбувається і з котиками, які втратили хвіст у результаті нещасного випадку. Згодом їх задні лапи стають міцнішими.

1551951960196583342
Що дивишся? Хвіст поверни!

 

Хвостик – connecting people. У системі комунікації котеїв хвіст посідає далеко не останнє місце. Деякі хвостові жести котики вигадали спеціально для спілкування з людиною. Щоб повністю вивчити мову хвоста котофеев знадобиться багато часу і терпіння. Японські вчені свого часу зібрали прототип перекладача з хвостатої мови на людську. Але судячи з того, що його немає в нашому магазині, щось пішло не так.

Варто ще відзначити, що мову хвоста коти в більшості випадків використовують як аналог статусів у Skype. Це демонстрація всім оточуючим свого стану. Наприклад, якщо у котика хвіст трубою — значить у нього статус: “У мене все ОК”.

Хвіст як хвіст. Крім полювання та спілкування котики знайшли ще кілька застосувань своєму хвостику. Якщо котику холодно, то він може звернутися в клубочок і прикрити лапки та мордочку хвостом. У спеку – навпаки. Використовувати як вентилятор.

Якщо котик занудьгує та не знайде свою улюблену іграшку, то він може пограти зі своїм хвостиком. Така поведінка в основному спостерігається у кошенят, але й дорослих особин теж іноді можна застукати за цим заняттям.